EL PROGRAMA ENTRE LÍNIES DEDICA UN REPORTATGE A LA CUSTODIA DELS FILLS

miércoles, 18 de abril de 2007

ENTRE LÍNIES

Empara legal



Anar-se'n a viure amb els pares, al despatx o compartir pis són algunes de les solucions que troben el pares que es divorcien i perden la custòdia dels fills. El fet d'haver d'abandonar el nucli familiar i haver d'afrontar la hipoteca ¿si es dóna el cas- i la pensió dels fills, els aboca a situacions de vegades extremes per poder subsistir, cosa que, de retruc, també afecta els menors. Aquesta setmana, a l' Entre línies en coneixerem tres casos diferents.

Anar-se'n a viure amb els pares, al despatx o compartir pis són algunes de les solucions que troben el pares que es divorcien i perden la custòdia dels fills. El fet d'haver d'abandonar el nucli familiar i haver d'afrontar la hipoteca ¿si es dóna el cas- i la pensió dels fills, els aboca a situacions de vegades extremes per poder subsistir, cosa que, de retruc, també afecta els menors.

La majoria d'aquests pares reclamen poder compartir la custòdia dels fills, ja que en el 90% dels casos els jutges l'atorguen a la mare, i demanen que la llei s'adapti a la realitat social vigent en què, segons diuen, la integració laboral femenina està més consolidada.

En Càndid de 56 anys, de Terrassa, viu des de fa més d'un any a la sala d'espera del seu despatx de 25 metres quadrats, que ha adaptat amb minicuina, sofà i televisor. Quan es va separar el jutge va donar la custòdia de la seva filla, de 13 anys, a la mare, i ell va haver de marxar del xalet amb piscina que compartien. Actualment paga una pensió mensual de 331 euros i la meitat de les despeses extraescolars de la nena. Una de les seves reivindicacions principals és poder tornar a viure en les condicions d'abans de separar-se.

En Jesús, de 40 anys, de Mataró, té dos fills de 6 i deu anys. Comparteix pis i despeses amb la seva germana Maica, també separada amb un fill de 16. La pensió dels nens que passa a la mare correspon al 40% del seu sou i, a part, la hipoteca del pis que va haver d'abandonar. Per poder refer la seva vida amb un mínim de possibilitats de sortir-se'n, en Jesús reclama la custòdia compartida dels seus fills i la part proporcional de l'antic habitatge on viu la seva exdona o, en tot cas, posar el pis a la venda i repartir-se els guanys. Actualment té una habitació de matrimoni on dorm amb els seus dos fills quan els té, un cop a la setmana i un cap de setmana cada 15 dies. Una de les seves preocupacions de futur és saber com s'ho farà quan els fills es facin grans i vulguin ser més independents.

Finalment, en Joan, de 37 anys, de Badalona, paga 700 euros de pensió per als fills i per a la hipoteca i en cobra 800 d'una baixa per depressió d'abans de separar-se. Ha passat de viure en un xalet a una habitació de 6 metres quadrats a casa dels seus pares que comparteix, quan li toca, amb els seus dos fills de 4 i 8 anys. També reclama la custòdia compartida i està preocupat per com afecta aquesta situació els seus fills, que han baixat el seu nivell d'interès a l'escola.

Un reportatge de Laia Niubò i Míriam Pina.


No hay comentarios:

Publicar un comentario