FRANCESC SANUY: ‘EN AQUESTA CRISI LA BANCA HA ACTUAT D’UNA MANERA DESVERGONYIDA’

viernes, 19 de septiembre de 2008

VILAWEB

Francesc Sanuy (1936), ex-conseller de Comerç de la Generalitat de Catalunya durant l’era Pujol, director de la Fira Internacional de Barcelona i de la Fira de Madrid i ex-delegat de la Generalitat de Catalunya a Madrid, és una veu autoritzada per a parlar d’economia. En aquesta entrevista en vídeo assenyala, com a responsables de la crisi, les immobiliàries i la banca, la qual acusa d’haver actuat ‘d’una manera avariciosa i desvergonyida’.Amb el llenguatge desimbolt que ja desplegava en les tertúlies de Catalunya Ràdio al costat de Pere Portabella i de Lluís Foix, Josep Sanuy fibla amb fina ironia el sistema financer i anima tothom a actuar i a organitzar-se, ‘perquè els sindicats també són comprats pel poder’.

Wall Street no es revifa Malgrat l’anunci de nacionalització de l’asseguradora American International Group (AIG), la més gran del món, el Dow Jones va tancar ahir amb pèrdues del 4,06%; precisament ahir les accions d’AIG van començar perdent un 40% i en poc menys d’un any ja han perdut un 91,83%. Els números vermells a Wall Street van acabar contagiant el pessimisme a les borses europees, que havien començat la jornada amb un cert optimisme. Així, la borsa de Londres va tancar amb pèrdues d’un 2,25%; la de París, d’un 2,14%; la de Frankfurt va caure un 1,75%; i la borsa de Madrid va perdre un 2,29%. La Reserva Federal nord-americana va anunciar que compraria el 80% dels actius d’AIG per 85.000 milions de dòlars. El govern dels EUA considerava la possibilitat des de feia dies, per por que la fallida no arrossegués tot el sistema financer.

L’ensulsiada de l’AIG seria molt més greu que no la de Lehman Brothers, perquè els seus actius valien 1,05 bilions de dòlars aquest mes de juny, quan els de Lehman en valien 600.000 milions; a més, la plantilla de l’AIG és quatre vegades més gran que no la de Lehman, amb 100.000 treballadors i negocis en un centenar de països. Aquests últims tres trimestres, l’AIG ha perdut 18.000 milions de dòlars en negocis lligats al sector hipotecari, i aquests dos últims dies s’ha enfonsat a la borsa. Lloyds tanca un acord per comprar HBOS La crisi financera nord-americana ja es nota en l’entramat financer europeu. El banc britànic Lloyds TSB ha tancat aquesta nit un acord per comprar la principal entitat hipotecària del país, HBOS, que aquesta setmana s’ha desplomat a la borsa. L’operació tindrà un cost de 35.000 milions d’euros. Lloyds incrementarà així la quota de mercat i retallarà despeses, alhora que aportarà estabilitat al conjunt del sistema.


No hay comentarios:

Publicar un comentario